Saturday, September 18, 2010

0. Proiect, avize și autorizații

0. Proiect, avize și autorizații
 
Partea de proiect si autorizatii dureaza extrem de mult. Nu mai tin minte toti pasii necesari obtinerii actului de proprietate, dar sunt si aici multe dosare de facut si mult timp de pierdut, mai ales daca sunt probleme cu cadastrul. 

0.1 Certificatul de Urbanism

Odata obtinut actul de proprietate si platita o suma considerabila la notar se solicita certificatul de urbanism. Pentru certificat de urbanism trebuie facuta o vizita la proiectant pentru un plan de situatie si amplasament in care sa specifice CUT si POT propuse.

Certificatul de urbanism îl eliberează primaria și specfică limitarile (regim de intaltime P+X, CUT, POT, distante fata de vecini), studii de specialitate (viza verificator proiect, studiu geo, plan de situatie pe suport topografic, DTAC) si avizele necesare in vederea obtinerii Autorizatie de Constructie (de ex Protectia Mediului, Transgaz, Distrigaz, Electrica) . Daca este cazul terenul trebuie scos din circuitul agricol.



0.2 Avize
Obtinerea tuturor avizelor implica multe dosare si dosarele, taxe peste taxe si mult timp. La mine toat distractia a durat 4 luni.

Deosebit mi s-a parut avizul de la Transgaz, unde trebuiesc depuse 3 dosare, care pleaca de la Pitesti, sunt trimise la Craiova, apoi la Mediaș. Iar răspunsul vine prin poștă la adresa de domiciliu.

Și mai lung este drumul pentru scoaterea din circuitul agricol. Dacă mai țin minte tot, dosarul pleacă de la ANIF (Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare) de la Ștefănești lângă Pitești, se trimite la Buzău, se întoarce la ANIF Arges, apoi se mai plimbă pe la Direcția Agricola și își închieie peripeția la Oficiul de Cadastru.


0.3 Proiectul

In principiu DTAC (definiție mai jos) este suficient pentru obtinerea AC, însă insuficient pentru construirea casei. PT conține toate detaliile și te ferește de discuții cu meșterii. Reversul medaliei este că atunci cand te duci la un constructor cu dosarul imens în brațe, costul manoperei crește, pentru că știe ca va trebui să respecte tot ce scrie acolo.

Proiectul e format din 3 parți: arhitectura, structura de rezistență și instalații. arhitectura este partea vizibilă și cea la care îți poți exprima preferințele. Partea de structură însă nu se disculta. Am auzit multe păreri cum că este prea mult fier, prea complicat, că atât se bagă la un bloc de 4 etaje, etc. Diferența nu se vede acum, ci la primul cutremur.

"Proiectul tehnic (PT) include toate piesele (desenate si scrise, inclusiv listele cu cantitatile de materiale) necesare construirii casei (proiect de arhitectura, structura si instalatii termice, electrice si sanitare).

DOCUMENTATIA TEHNICA PENTRU OBTINEREA AUTORIZATIEI DE CONSTRUIRE (DTAC) Reprezinta completarea proiectului tip ce contine documentatia (piese scrise si desenate) ceruta de autoritatile locale in vederea eliberarii Autorizatiei de Construire: amplasarea pe teren, documentatiile necesare obtinerii avizelor solicitate prin Certificatul de Urbanism."

0.4 Autorizatia de constructie

Cu dosarele in brate se merge la primarie, se plateste taxa de 0.5% din valoarea casei (calculata de catre primarie in functie de suprafata) și daca totul este pe placul doamnelor de la primarie se depun dosarele. Apoi se mai astepta maxim 30 zile.

Dupa eliberarea Autorizatie de Constructie trebuie anuntate Primaria si Inspectoratul de Stat in Constructii cu privire la data si ora inceperii lucrarilor. Notificarea trebuie facuta cu minim 10 zile inainte, deci din nou se asteapta.


2 comments:

  1. ai facut un calcul cat ai platit numai pe documente?

    ReplyDelete
  2. Depinde unde te oprești cu documentele... cu taxe notariale, proiect AC, taxe și alte taxe, dosare branșament apa, electrica .. undeva între 10 și 15 000 lei..

    ReplyDelete