Am studiat mai multe variante de învelitori precum:
- tiglă ceramica (siceram, tondach),
- țiglă beton (Bramac, Elpreco, Wise, Mu-ren),
- țiglă din plastic cu nisip (Hogart, Ikmet, Rosal - resturi rămase într-un depozit de acum câțiva ani)
- țiglă de tablă (Lindab, Ruukki, etc)
Am fost tentat să aleg țigla din plastic fiind mult mai ușoară comparativ cu cele de beton sau ceramică, însă fiind relativ nou aparută nu se știe cum se comportă în timp. Iar pretul este aproape dublu față de cea din beton (40 ron/mp fata de 23).
Am luat țiglă de beton, de la un producător mai puțin cunoscut: Wise - Râmnicu Vâlcea. Pe lângă țigla de câmp se folosec țiglă laterala, coamă, capăt de coama, țiglă de aerisire.
Pentru a reduce costurile nu am ales o oferta "la cheie". Dezavantajul este că am fost nevoit să învăt toate componentele unui acoperiș și să caut la diverse depozite toate accesoriile.
Accesorii tiglă folosite pentru montarea uscată a țiglei - fără mortar de ciment (m-am inspirat din cataloagele și filmele de montaj de pe site-urile producatorilor mari - Elpreco, Bramac)
- folie anticondes (ce permite trecerea vaporilor spre exterior însă nu permite infiltrarea apei),
- ștacheți lemn pentru spațiu de ventilație sub țiglă,
- Cârlig prindere jgheab
- suport fixare șipcă coamă, cleme prindere coamă, bandă etanșare și ventilare coamă
- pazie metalică,
- dolie de interior și de perete din tablă; element etanșare dolie; cleme prindere dolie, cleme prindere țiglă debitată;
- elemente ventilare și protecție streașină (formate dintr-o sită și un "pieptene" de plastic ce impiedică intrarea păsărilor și insectelor mari sub învelitoare).
- Cuie și șuruburi
Alte accesorii la care am renunțat: durovent pentru aerisire canalizare, tiglă transparentă sau ferestre tip Velux și nu am făcut coș de fum.
No comments:
Post a Comment