Monday, September 27, 2010

2010-09-27 3 randuri de caramida

La fiecare 3 randuri de caramida se armeaza cu otel OB37 de 6mm.

2010-09-27 Primele caramizi

Etape pregatitoare:
  • trasat si masurat peretii
  • stabilit goluri, usi si ferestre
  • intins sfoara de ghidaj exterior
  • aplicat un strat de mortar hidroizolant pe baza de ciment (in locul "clasicului" carton pus sub caramida sau hidrozolatiei bituminoase)
  • udat caramizile
  • pus un strat de mortar de egalizare (Tenco, Multibat sau ciment+nisip+var)



2010-09-27 Mortar zidarie

Pentru zidarie am folosit mortar marca M100 (M10z). "Reteta" nu trebuie sa contina var, doar nisip si ciment.

Avantaje var: mortarul este mai moale, se lucreaza usor, timp de folosire prelungit.
Dezavantaje: scade rezistenta mortarului si ataca coroziv armaturile din otel.

Ca solutie de compromis am folosti Tenco (Holcim). Un mini ghid de utilizare se gaseste aici


Saturday, September 25, 2010

2010-09-24 Caramida Ceramus

A venit primul transport de caramidă.

Structura casei este pe zidărie portantă (nu pe cadre) așa că alegerea unei cărămizi corespunzătoarea este obligatorie. Am oscilat între mai multe tipuri si fabrici de cărămidă cum ar fi cele de mai jos. Am solicitat informatii și oferte atât la fabrici cât și la depozite de materiale. În anumite cazuri depozitele mi-au dat un pret mai mic decat fabrica, deci trebuiesc încercate toate variantele.


Mi s-a recomandat să evit Porotherm-ul, cea mai bine vândută cărămidă la noi, pentru că nu este portantă (rezistentă). Un articol util in alegerea caramizii este aici

O lista aproape completa de fabrici de caramida din Romania gasiti aici

Cerintele din proiect privind blocurile ceramice sunt:
* Volum goluri <=50%
* Grosime pereti exteriori >= 15mm
* Grosime pereti interiori >=10mm
* Rezistenta la compresiune  >= 10N/mm2



Am decis să iau direct de la fabrica Ceramus din Câmpulung. Un pic riscant pentru că nu am găsit nici o referinta pe internet, nu se găsește decât la un depozit și nu am auzit prea mulți oameni să fi construit cu ea. Însă datele din ceritificatul de conformitate depășesc cerinte de rezistență din proiect:
  • grosime pereti interiori 10mm
  • grosime pereti exteriori 17mm
  • procent goluri 42%
  • rezistenta la compresiune 17.5 N/mm2

Am uitat să scriu că a fost mult mai ieftină decât orice altă cărămidă??




1.1. Fundatia si subsolul - Cota 0



Am terminat saptamana trecuta prima etapa din constructie, cum se zice "am iesit din pamant". A durat exact 4 saptamani, ceva mai mult decat o fundatie normala pentru ca am avut subsol partial. 

Descrierea etapei (fara subsol) de pe net, cu completari.
Fundatia este prima etapa in executia propriu-zisa a unei cladiri.
Forta de munca folosita: fierari, dulgheri, necalificati.
Materiale consumate: beton, otel beton, cofraje, lemn, materiale pentru instalatiile cota 0;pietris, folie polietilena, hidroizolatii (+amorsa) si termoizolatii (+ adeziv), consumabile (cuie, sarma, discuri, benzina).
Durata: aproximativ 3-4 saptamani.
Procese: decopertarea terenului, (imprejmuire si baraca) trasare si balizare, sapatura bloc fundatie, montare stalpi fundatie,montare cofraje goluri instalatii,  turnare beton bloc fundatie, armare grinzi fundatie/soclu, realizare cofraje grinzi fundatie, turnare beton in grinzile de fundatie, decofrare grinzi fundatie, realizare umplutura pamant, realizare instalatii cota 0, realizare strat pietris, montare folie polietilena, montare armatura cota 0, turnare beton in placa cota 0.
Observatii: la exterior fundatiile sunt mai adancimi din conditii de inghet al pamantului; fundatia trebuie sa patrunda minim 20 cm in stratul bun de fundare(se recomanda realizarea unui studio geotehnic, de care proiectantul sa tina cont); dupa sapatura trebuie chemat inginerul proiectant pemtru a constata calitatea terenului de fundare; foarte mare atentie la golurile pentru instalatii cota 0-multi uita de ele, sau se executa prost si se infunda cu beton; pamantul trebuie bine compactat; armaturile trebuie sa fie bine acoperite cu beton(min.3cm);trasarea se recomanda sa se faca cu un topometrist; betonul trebuie obligatoriu vibrat pentru a-si atinge proprietatile pe care proiectantul  le-a luat in considerare; a nu se uita pozitionarea corecta a armaturilor pentru scara.

Urmeaza parterul...

Sunday, September 19, 2010

2010-09-18 Turnare placa




2010-09-19 Scara subsol



Posted by Picasa

2010-09-18 Armare placa cota 0

Pregatiri pentru placa de la parter: folie, polistiren, cofraj, plasa sudata si armaturi


Posted by Picasa

1. Casa la rosu


In paralel cu birocratia pentru autorizare merge cautarea de firme / echipe de constructori si materiale.

Constructorii ar trebui alesi dupa recomandari si lucrari facute, iar apoi stabilit pretul pe lucrare si platile pe etape. Acum am constatat ca se merge la un 35 de Euro/mp construit in care intra in linii mari sapaturi manuale sau cu buldo excavatorul, compactat, fasonat fier beton, turnat si vibrat beton, cofrat, zidit, facut acoperisul. Anumite activitati pot intra in sarcina beneficiarului, si sunt utile la negocierea manoperei, de exemplu fasonarea fierului (fasonare = taiere si indoire fier conform specificatiilor din proiect).

Pentru materiale eu am folosit lista de cantitati primita in proiect si am folosit-o pentru a-mi estima costurile totale. Evident trebuiesc luate in calcul si pierderile de la taieri.
Lista de materiale necesare este relativ mica :
-          Beton (>110 mc)
-          Lemn (> 20 mc)
-          Otel – fier beton (10 tone)
-          Hidro si termo izolatii (eventual tub de dren si material geotextil)
-          Caramida (50 mc) si mortar
-          Pietris/nisip
-          Consumabile: sarma, cuie, discuri flex, benzina, curent
-          Instaltii sanitare si electrice ingropate/zidite 


Saturday, September 18, 2010

0. Proiect, avize și autorizații

0. Proiect, avize și autorizații
 
Partea de proiect si autorizatii dureaza extrem de mult. Nu mai tin minte toti pasii necesari obtinerii actului de proprietate, dar sunt si aici multe dosare de facut si mult timp de pierdut, mai ales daca sunt probleme cu cadastrul. 

0.1 Certificatul de Urbanism

Odata obtinut actul de proprietate si platita o suma considerabila la notar se solicita certificatul de urbanism. Pentru certificat de urbanism trebuie facuta o vizita la proiectant pentru un plan de situatie si amplasament in care sa specifice CUT si POT propuse.

Certificatul de urbanism îl eliberează primaria și specfică limitarile (regim de intaltime P+X, CUT, POT, distante fata de vecini), studii de specialitate (viza verificator proiect, studiu geo, plan de situatie pe suport topografic, DTAC) si avizele necesare in vederea obtinerii Autorizatie de Constructie (de ex Protectia Mediului, Transgaz, Distrigaz, Electrica) . Daca este cazul terenul trebuie scos din circuitul agricol.



0.2 Avize
Obtinerea tuturor avizelor implica multe dosare si dosarele, taxe peste taxe si mult timp. La mine toat distractia a durat 4 luni.

Deosebit mi s-a parut avizul de la Transgaz, unde trebuiesc depuse 3 dosare, care pleaca de la Pitesti, sunt trimise la Craiova, apoi la Mediaș. Iar răspunsul vine prin poștă la adresa de domiciliu.

Și mai lung este drumul pentru scoaterea din circuitul agricol. Dacă mai țin minte tot, dosarul pleacă de la ANIF (Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare) de la Ștefănești lângă Pitești, se trimite la Buzău, se întoarce la ANIF Arges, apoi se mai plimbă pe la Direcția Agricola și își închieie peripeția la Oficiul de Cadastru.


0.3 Proiectul

In principiu DTAC (definiție mai jos) este suficient pentru obtinerea AC, însă insuficient pentru construirea casei. PT conține toate detaliile și te ferește de discuții cu meșterii. Reversul medaliei este că atunci cand te duci la un constructor cu dosarul imens în brațe, costul manoperei crește, pentru că știe ca va trebui să respecte tot ce scrie acolo.

Proiectul e format din 3 parți: arhitectura, structura de rezistență și instalații. arhitectura este partea vizibilă și cea la care îți poți exprima preferințele. Partea de structură însă nu se disculta. Am auzit multe păreri cum că este prea mult fier, prea complicat, că atât se bagă la un bloc de 4 etaje, etc. Diferența nu se vede acum, ci la primul cutremur.

"Proiectul tehnic (PT) include toate piesele (desenate si scrise, inclusiv listele cu cantitatile de materiale) necesare construirii casei (proiect de arhitectura, structura si instalatii termice, electrice si sanitare).

DOCUMENTATIA TEHNICA PENTRU OBTINEREA AUTORIZATIEI DE CONSTRUIRE (DTAC) Reprezinta completarea proiectului tip ce contine documentatia (piese scrise si desenate) ceruta de autoritatile locale in vederea eliberarii Autorizatiei de Construire: amplasarea pe teren, documentatiile necesare obtinerii avizelor solicitate prin Certificatul de Urbanism."

0.4 Autorizatia de constructie

Cu dosarele in brate se merge la primarie, se plateste taxa de 0.5% din valoarea casei (calculata de catre primarie in functie de suprafata) și daca totul este pe placul doamnelor de la primarie se depun dosarele. Apoi se mai astepta maxim 30 zile.

Dupa eliberarea Autorizatie de Constructie trebuie anuntate Primaria si Inspectoratul de Stat in Constructii cu privire la data si ora inceperii lucrarilor. Notificarea trebuie facuta cu minim 10 zile inainte, deci din nou se asteapta.


Poveste


E momentul sa povestesc ceva mai mult despre proiect, ca am pus destule poze.

Mi-am impartit proiectul in 2+1 faze principale, fiecare cu cateva etape. Pe masura ce avanez și în funcție de timpul liber pe care îl am o sa scriu despre fiecare etapa în parte. Nu o sa detaliez aici costuri, acestea se discuta doar in particular :). O sa detaliez insă cantitatile cumparate și depozitele/fabricile de unde le-am luat acolo unde este cazul.

Faze:
  1. Proiect si autorizatii
0.1   Certificat de Urbanism
0.2   Avize
0.3 DTAC - Documentatia Tehnica de Autorizatie de Constructie (proiectul)
0.3   Autorizatia de constructie

  1. Ridicat casa la rosu
1.1   Subsol si fundatii
1.2   Parterul
1.3   Mansarda

  1. Finisaje

Wednesday, September 15, 2010

2010-09-15 Subsolul

Asa arata subsolul acum. Cofrajul pentru scara si placa sunt aproape gata. Mai trebuie fasonat fierul si in vreo 2 zile se toarna placa.


Posted by Picasa

2010-09-15 Apa si Canal

Ca sa nu spargem mai tarziu, am lasat prin fundatie loc pentru apa si canal, asezate pe pozitie sub placa.


Posted by Picasa

2010-09-15 Strat pietris

citez din proiect: Strat de pietris, cu functie de rupere a capilaritatii, cu inaltimea de 10…15cm, compactat.


Posted by Picasa

2010-09-15 Umplutura funatie

Umplutura cu pamant pana la cota 0 si compactat cu maiul mecanic (talpa vibranta).

Buldo excavatorul l-am schimbat ca avea un "patron" neserios, ca sa nu zic altfel.



Posted by Picasa

Sunday, September 12, 2010

2010-09-11 Decofrat elevatie

Gata fundatia, urmeaza placa peste subsol si peste fundatie


Ne-a mai ramas ceva ciment pentru cateva dale.
Posted by Picasa